Malo jesenskog vrtlarenja

By Lota - listopada 06, 2015

Dragi čitatelji,

ovih dana opet sam na otvorenom. Nema kiše, nije suviše toplo...vrijeme je idealno za radove na okućnici.

Okušala sam se u razmnožavanju fotinije. Prošlo proljeće sam kupila dvije sadnice koje su vrlo brzo očvrsnule i stasale u grmove. Negdje sam pročitala da se za zakorjenjivanje umjesto hormona rasta mogu koristiti grančice vrbe i to tako da se nasjeckaju i stave u vodu u koju se stave i reznice biljke za koju želimo da pusti korjenčiće.

Odlučila sam slijediti ovaj savjet i nadam se uspješnom rezultatu. Grančice fotinije ne rezati škarama već ih otkinuti s matičnog grma i takve uroniti u vodu s grančicama vrbe. Upravo vrba je puna hormona rasta koji djeluje na reznice i omogućava puštanje korjenčića i lakše zakorjenjivanje.

  
Iako smo dvorište omeđili thujama, ovog ljeta dosta ih je propalo pa ćemo umjesto trećeg nadopunjavanja praznine pokušati popuniti fotinijom. Predivno zeleno crvenkasto kožnato lišće me osvojilo. I zasad se čini ne zahtijeva preveliku brigu.




Također, nabavila sam i sadnicu kerije. Grma sa žutim sitnim cvjetovima. Još moram odlučiti u koji kutak ću ga staviti.


 Nasjeckane grančice vrbe uronjene u vodu s reznicama fotinije.

 
 


Puno pozdrava,


  • Share:

You Might Also Like

2 komentari

  1. Lijep pozdrav iz Zagorja.

    Pratim Vaš blog od nedavno. Sviđaju Vaše kratke crtice i kućne kreacije.
    Mi smo imali isti problem s thujama. Zamjenili smo ih lovor višnjama: niti jedna nije propala već 3 godine, a brzo rastu i stvaraju dovoljno zaštite od susjeda.

    Pozdrav,
    Marica

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Lota, želim Vam puno uspjeha u uzgoju. Komadići vrbe su dobro rješenje za što bolje ukorjenjivanje.Lijep i ugodan vikend.

    OdgovoriIzbriši