Sretan Dan žena!

By Lota - ožujka 06, 2014

Unaprijed svim ženama sretan njihov dan - Dan žena. Malo sam požurila s čestitkom no kako za lijepe želje nikad nije kasno tako nikad nije niti prerano.

Razlog preuranjene čestitke je što ću sutra cijeli dan provesti na poslu i vratiti se kući iza 22 sata, odspavati koji sat i već moram krenuti na izlet. Nadam se samo da od umora neću negdje pasti u nesvijest.

No, čim vidim cvijeće na sajmu cvijeća u Pordenoneu vjerujem da ću se razbuditi.


Polako zimske ukrase zamjenjujem proljetnima, zapravo uskrsnim dekoracijama. Ovaj zečić jedan je od prvih. Sviđaju mi se ove pastelne nijanse plave uz buket ružičastih i bijelih tulipana. Djeluju tako svježe i proljetno.

Danas sam za fotografiju uspjela uhvatiti i malo danjeg svjetla, što je rijetkost ovih dana.

Za one koji nisu znali razlog obilježavanja Dana žena slijedi mali podsjetnik...

''Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.
Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.
Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u AustrijiDanskojNjemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.'' (Izvor: Wikipedia)
Izgleda da danas od onoga za što smo se izborile imamo veću plaću (kako tko), pravo glasa i sve duže radno vrijeme. I ne, nisam feministkinja :) Samo ponekad razmišljam da ne bi bilo loše koji put osloniti se na muškarce i živjeti lijepo i lagodno bez da mi idemo na posao :) 

Svim ženama neka je najljepši njihov dan, a ja se na par dana odjavljujem s bloga. U nedjelju možete očekivati fotografije s izleta. Njega sam sama sebi poklonila za Dan žena.

Lijepi pozdravi drage ženice,
 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentari