Dojmovi sa sajma cvijeća

By Lota - ožujka 09, 2014

Dobar dan, dragi ljubitelji cvijeća!

Danas vam prenosim dojmove s jučerašnjeg sajma cvijeća u Pordenoneu u Italiji.
Rano ujutro prijateljica i ja krenule smo organiziranim prijevozom prema Pordenoneu. Cijelim putem pratila nas  je za to podneblje karakteristična mediteranska arhitektura i prelijepi vrtovi i okućnice.

 Moram priznati da nisam imala prevelika očekivanja što se tiče samog sajma, ali sam viđenim više nego oduševljena. Na sajmu se moglo vidjeti baš sve što je na bilo koji način povezano s cvijećem, hortikulturom i uređenjem okućnice općenito. Od raznoraznih lukovica, preko cvatućih biljaka do onih zimzelenih, pravih pravcatih travnjaka i uređenih perivoja, cvijetajućih voćki, drveća raznih vrsta, kosilica i drugih uređaja za održavanje travnjaka, voćaka i živih ograda, slapova, dvorišnih ograda, vrtnih kućica, dvorišnih jacuzzija, vrtnog i balkonskog namještaja, glinenih ćupova, toliko jeftinih da nismo mogle vjerovati ali ih nismo kupile jer ih jednostavno nismo mogle nositi - za drugi put smo pametnije i već smo razradile strategiju kako ih nositi :), do prirodne kozmetike proizvedene na biljno bazi... Ma svega.

Cijene su za iste biljne vrste vrlo različite od štanda do štanda i variraju i do 10 pa i više eura. No, zaključak je da su mnoge vrste jeftinije nego u Hrvatskoj. Na primjer, 50 komada lukovica gladiola možete kupiti za samo 5 eura.

Bilo je tu i nekih biljnih vrsta koje nikad prije nisam vidjela. Na kraju sam se odlučila za stabalce kumkvata i azaleje u dvije boje, a svojoj mami sam za poklon uzela nekoliko vrećica sjemenja egzotičnijih povrtnih kultura koje ćemo, nadam se, na ljeto i isprobati.

Umorne od nošenja, ali prije svega zadovoljne sjele smo na klupicu u parkiću između paviljona i osvježile se sokom s pogledom na izložbu starih traktora. Do polaska autobusa prema šoping centru kao dvije zmije osunčale smo se na toj klupici na gotovo 20 stupnjeva u kratkim rukavima. Pravo proljeće!













Pogled na kupljeno dok ispijamo sok na klupici


Već dugo nisam imala ovako uspješan ''ženski'' izlet. Iduće godine sigurno ponovno idem, a svima vama svakako preporučam.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentari