Preporuka za izlet

By Lota - travnja 04, 2016

Dragi čitatelji,

ove nedjelje smo imali krasan izlet. Poučan i zabavan. Zaputili smo se u Sloveniju u mjesto Olimje. Posjetili smo dvorac pretvoren u minoritski samostan koji sadržava još i treću najstariju ljekarnu u Europi oslikanu freskama kao i prekrasnu crkvu, a na kraju i izletište Jelenov greben.

Dvorac je podignut u XI. stoljeću i pripada je grofovima Pilsteinskim. Kroz stoljeća je mijenjao vlasnike da bi 1663. godine bio darovan hrvatskim pavlinima iz Lepoglave nakon što ga je kupio zagrebački protonotar Ivan Zakmardy. Zatim je 1782. godine austrijski car Josip II. ukinuo samostan, a redovnci su se razišli po samostanima u Hrvatskoj. 

Nakon što su se doselili redovnici Pavlini započelo je sistematsko proučavanje bilja pa su se tako neki od njih potpuno posvetili ozdravljivanju, uzgajali su i sakupljali ljekovito bilje i od njega proizvodili ljekove. I na fotografijama niže možete vidjeti vrt ljekovitog bilja ispred samostana sa više od stopedeset različitih ljekovitih biljaka koje su označene imenima i opisom koji se dio biljke koristi kao lijek i koje bolesti liječi.



 














Fresko - oslikana ljekarna u prizemlju lijeve okrugle kule. 
To je treća najstarija do danas sačuvana ljekarna u Europi nakon Pariza i Dubrovnika. Veličanstven su prizor fresko-slike Antona Lerchingera iz 1780. godine, koje su zapravo svetopisamski motivi od stvaranja svijeta do Krista. Freske su uvelike propale nakon što je raspušten samostan, ali su ih restauratori uspješno obnovili.

Franjevci konventualci po uzoru na svog osnovača Franju Asiškog koji je služio gubavcima žele spremajući domaće lijekove i molitvom pridonijeti duhovnom i tjelesnom zdravlju.




Nakon ulaska u crkvu sigurno ne možete ostati ravnodušni. U prezbiteriju je krasan, veličanstven oltar posvećen Uznesenju Marijinu na nebo.




Na dvije minute hoda nalazi se tvornica čokolade gdje istu možete i kupiti.

 

Još malo uzbrdo nalazi se izletište i restoran Jelenov greben odakle puca prekrasan pogled na dolinu i samostan. Na samom ulazu nalaze se jeleni.






Za tekst ovog posta korišteni su letci iz samostana namijenjeni posjetiteljima.

U nadi da vam je ovaj izlet bio inspirativan puno pozdrava,

  • Share:

You Might Also Like

3 komentari

  1. Voljela bih da sam makar malo bliže.Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno..ljekarna mi je dodatni poticaj da se uputimo tamo.Veliki pozdrav,Martina!

    OdgovoriIzbriši