Adventska čarolija u Pragu

By Lota - prosinca 14, 2016

Dragi čitatelji,

prošli tjedan konačno smo otputovali u Prag. Jako smo se veselili odlasku i na kraju je malo nedostajalo da ostanemo kod kuće. Naša djevojčica je noć uoči polaska dobila vodene kozice no na kraju smo uspješno organizirali čuvanje tih nekoliko dana što nas nije bilo. Divno smo se proveli i danas vam donosim fotografije s našeg putovanja u Prag.

Grad je vrlo svečano urešen, prigodno adventski, prepun turista s raznih strana svijeta. Vlada predblagdanska svečarska atmosfera i svaki je kutak urešen. Mnogobrojni trgovi i pješačke zone ispunjene su božićnim sajmovima sa fantastičnom ponudom ukrasa, igračaka, zanatskih rukotvorina i naravno hrane i pića. Ulice su opasane prekrasnim pročeljima zgrada.

Mene je posebno oduševilo glavno božićno drvce na Starometske namesti (Old Town Square) koje je divno i po danu, a osobito u noći kad se u ritmu klasične glazbe pale i gase lampice na njemu. Bojim se da nisam uspjela dobiti vjerodostojnu fotografiju drvca no vjerujte mi na riječ da je prekrasno.

Od silnog hodanja kad bi se uvečer vratili u hotel i prebirali po mislima dojmove tog dana nismo mogli ne osjetiti bolne noge. Namjerno nismo koristili javni gradski prijevoz. Željeli smo doživjeti grad iz perspektive šetača. Pozicija hotela u samom središtu grada odlična je polazišna točka za istraživanje.

Tih nekoliko dana uspjeli smo obići najvažnije znamenitosti od kojih ću istaknuti Prague Castle, Karlov most,otok Kampa, Židovku četvrt i Staro židovsko groblje, Powder Gate, Municipal house, Celetna street, famoznu crkvu svetog Jakuba... Ovo je bila prilika da se prisjetim kakve divote Prag nudi. Ipak je prošlo više od 15 godina od kad sam bila u Pragu.

Fotografije koje slijede prikazat će navedene znamenitosti. Neke su fotografirane za danjeg svijetla, a neke noću. Ima tu i lijepih izloga, uličnih zabavljača i mnogih drugih detalja koji Prag čine posebnim.

Uživajte!


Old Town Square
















Pogled na crkvu svetog Jakuba










Astronomski sat (katedrala Lund)  i izlazak dvanaest apostola svakog punog sata okuplja velik broj turista.









Izlazak apostola









Pred Karlovim mostom i kadrovi fotografirani na njemu i s njega. Rijeka Vltava.













Bajkoviti izlozi




Pogled na grad sa platoa ispred Prague Castle










Izmjena stražara kod Praškog dvorca (Prague castle) svakog punog sata posebna je atrakcija. Ovdje je ujedno i sjedište češkog predsjednika.






Unutrašnjost jednog šoping centra u srcu grada. Izvana nikada ne biste rekli da unutrašnjost skriva ovako nešto. Divan primjer kako se u staru jezgru može uklopiti nešto što ju izvana ne devastira.




Praška brana i koncertna kuća




A onda smo ugledali Hamleys. Kako moj sin kaže raj na zemlji među igračkama. U ovom smo lancu bili u Londonu, ali ovdje je nekako ljepše uređen. Poželite ponovno biti dijete.






Pogled na Narodni muzej sa Wenceslas Square (Vaclavske namesti)



Na više punktova u gradu nalaze se životinje













U staroj židovskoj četvrti...




Opet malo glavnog trga













Zasad dosta. Nadam se da sam uspjela prenijeti makar djelić blagdanske praške čarolije. U posebnom postu pokazat ću vam fotografije snimljene u muzeju voštanih figura.

Puno pozdrava,








  • Share:

You Might Also Like

0 komentari