More, sunce i tako to

By Lota - srpnja 31, 2016

Dragi moji,

nadam se da lijepo provodite vaše godišnje odmore. Mi smo imali krasno ljetovanje. Uz uobičajene odlaske na plažu nastojimo imati i poneki izlet kako bismo što bolje upoznali okolinu. Tako smo i ove godine kući ponijeli divne uspomene. I puno fotografija.

Jako, baš jako sam sretna da smo ove godine imali privilegiju i pronašli divnu plažicu. Veliku tek toliko da stane nekoliko obitelji s djecom. Plažica je to na kojoj nema ni kave, ni sladoleda, ničega osim mira i privilegije da punim plućima udišemo miris drveća koje se nadvilo nad more dok slušamo koncert cvrčaka. Neprocjenjivo. Čak niti prilaz cesticom uz litice nije nas uspio odgovoriti od nje. Otkrit ću vam tek da se nalazi u šibenskom kraju.

No, nakon reda opuštanja slijedi red vratolomija u vodenom parku. Iako nisam pobornik bazena koji nemaju termalnu vodu, ovdje je ipak naglasak na zabavi. A zabavljaju se svi, veliki i mali. I oni najmanji :)















Jedan dan smo odlučili uzeti za izlet. Prvotno je plan bio otići na otok Prvić no brod je već bio otplovio, a sljedeći nam je bio prekasno. Možda neki drugi put. Na kraju smo otišli na izlet brodom na otok Visovac na donjem toku rijeke Krke. Već smo prije nekoliko godina posjetili ovaj nacionalni park i opet nas je oduševio. Nakon vožnje drniškim krškim krajem Visovac se čini poput oaze. Kruna otoka su franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke. Ovaj pitoreskni otočić sve nas je oduševio. Pomalo me i iznenadio brojem domaćih životinja (paunovi, kokoši, patke) koje slobodno šeću otokom. Posjetili smo crkvu, muzej (knjižnicu i zbirku) i lapidarij. Zabranjeno je fotografranje crkve i muzeja tako da nemam fotografija. U muzeju se nalazi najmanja knjiga na svijetu veličine 3,5 sa 3,5 milimetra i sadrži molitvu Oče naš na sedam jezika. Najznačajniji inkunabul knjižnice je primjerak Ezopovih basni koje smo, vjerujem, svi čitali kao lektirno štivo. 

Crkva je mala i po prvi puta vidjela sam crkvu sa dva glavna oltara. Budući je vrijeme boravka na otoku ograničeno valja požuriti sve obići.




 














 No, ne smijem ostati dužna niti fotografije starog grada Šibenika. Uživajte u pogledu na katedralu svetog Jakova, gradsku vijećnicu, crkvu sv. Ivana, crkvu sv. Barbare i uske kale koje postaju naprosto čarobne u predvečerje kad se na čašama postavljenih stolova restorana bljeska svijetlost svijeća i lanterni.












Iako smo proveli lijepe trenutke na kraju se ipak najljepše vratiti kući i onda još danima prepričavati zgode.

Šaljem vam svima najljepše pozdrave,

  • Share:

You Might Also Like

5 komentari

  1. What wonderful places you visited! It's amazing to have an eye for beautiful things, enjoying the summer with family. I admire the idea of not missing any day, when it comes to travel and excursions. Beautiful pictures.
    Have a long and memorable summer!
    Warm regards, Mia

    OdgovoriIzbriši
  2. Dear Mia, thank you for a nice comment. May your summer be full of wonderful moments! All the best, Lota.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako lijepa reportaža s kako vidim ugodno provedenog godišnjeg odmora. Fotke su super i njima si nam baš vjerno dočarala napisano.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Gordana, hvala na lijepom komplimentu. Puno pozdrava, Lota :)

      Izbriši
  4. Hi dear Mía ,, que linda familia tiene usted , esos niños son preciosos ,, que tengas un lindo día
    Cariñod

    OdgovoriIzbriši