nedjelja, 23. listopada 2016.

Smirujući tonovi jeseni

Dragi čitatelji,

ovaj vikend bez kiše idealan je za boravak na otvorenom. Uživam promatrati kako vrt poprima novi jesenski ogrtač. Djeluje tako smirujuće. Ocvali cvjetovi, lišće u žutim, smeđim i crvenim tonovima kadrovi su s kojima se opraštamo od radova vani i sve više orijentiramo na interijer. Dojmu pridonosi i neka sumaglica koja je prisutna veći dio dana.

Zabilježila sam nekoliko kadrova ovog vikenda i napravila jesenski aranžman na ulazu u kuću. Ukrasni kelj, maćuhice, vrijesak i još jedne zimzelene žbunaste biljke kojoj ne znam ime ( na teglici je pisalo samo hebe mix kao i na mnogim drugim u vrtnom centru).



Posebnu draž ima mahovina nastala u fugama opločnika. Nekad takvo što ne bih mogla vidjeti, ali sada mi se baš sviđa.






Zanimljivo je kako se neke biljke opraštaju od cvatnje (hortenzija) dok druge tek kreću pokazati svoj cvijet ( bijela jesenska šumarica).




Čekam pošiljku ruža penjačica za ovaj luk. S lijeve strane je trenutno ruža Mme Isaac Pereire divnog mirisa, ali kod mene dosta loše cvatnje.



Kuglasti javor počeo je širiti svoju krošnju i uskoro će raditi hlad nad ljuljačkom.







Pokoja grana forzicije je u cvatnji.





Puno pozdrava,

nedjelja, 16. listopada 2016.

Nedjeljni kolač od sira i mandarina

Neki dan dok sam prekapala po kutiji s receptima izrezanim iz novina i časopisa koje skupljam godinama i naletjela na recept  za ovaj kolač. Sezona je mandarina, nabavili smo domaće i odlučila sam ih upotrijebiti u kolaču kojeg sam ispekla za današnje goste.



Recept:

Tijesto:

150 grama krem sira
4 žlice suncokretovog ulja
1 jaje
50 grama šećera
200 grama brašna
1/2 žličice praška za pecivo

Pomiješati krem sir, ulje, jaje, šećer, brašno i prašak za pecivo te umijesiti tijesto. 

Nadjev:

500 grama mandarina
750 grama svježeg sira
250 grama kiselog vrhnja
1 puding od vanilije (prašak)
1 žličica praška za pecivo
3 jaja
100 grama omekšanog maslaca
150 grama šećera
1 žlica limunova soka
2 žličice naribane limunove korice
šećer u prahu za posipanje 

Oguliti madarine.Svježi sir pomiješati s kiselim vrhnjem, a zatim umiješati puding i prašak za pecivo. Razdvojiti žumanjke i bjelanjke. Žumanjke, maslac i šećer pjenasto izmiješati te dodati smjesi od sira. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg s limunovim sokom i koricom pa umiješati polovicu mandarina. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, razvaljati tijesto te ga utisnuti u namašćeni kalup promjera 26 cm (ja sam radila dvije tortice u duplo manjem kalupu). Preliti smjesom od sira i ukrasiti ostatkom mandarina. Peći oko 60 minuta (ja sam 15 minuta dulje), ohladiti i posipati šećerom u prahu.




Dobar tek!


petak, 14. listopada 2016.

Miris vanilije u domu

Dragi čitatelji,

u našem domu jesenski i zimski ukrasi polako zauzimaju svoje mjesto. U ulaznom hodniku uokviren je print jelenjih rogova. Za prohladnih večeri volim upaliti mirisne svijeće. Vanilija mi je omiljena u ovo doba godine. Nekako daje dodatnu toplinu domu.

Posla također ima i izvan kuće. Potrebno je sve pripremiti za zimu. Skloniti ocvale ljetnice i oprati tegle za narednu sezonu. Ove jeseni zasadit ću i pokoju novu ružu. Veselim se novim penjačicama. Naravno u rozim nijansama, a po prvi puta zasadit ću ruže pokrivače tla kako bih uredila jedan dio dvorišta koji nikad nije zasjao.

Uživajte u vikendu i jeseni.






 

subota, 1. listopada 2016.

Jesen u Beču

Nakon nekoliko godina ponovno smo bili u Beču. Bili smo jednom u proljeće i jednom zimi. Lijepo je vidjeti ga u svako godišnje doba. Iako je jesen kalendarski već počela prate nas gotovo ljetne temperature. Vrijeme je idealno za razgledavanje grada. Dosta fotografija okinuto je iz hop on hop off busa. Moramo pohvaliti vodića Charlesa koji nije stao hvaliti hrvatska vina :). 

U Beču je zaista mnogo toga za vidjeti. Niti ovaj put nismo stigli vidjeti sve što smo htjeli. ZOO je definitvno još na listi želja. Nadam se da će biti prilike za popravni.

Stephansdom, Schönbrunn, Trg Marije Terezije kojeg omeđuju s jedne strane Muzej povijesti umjetnosti, a s druge strane Prirodoslovni muzej (nekoliko fotografija slijedi na samom kraju ovog posta), Burggarten, crkva sv.Petra, Heldenplatz, Hofburg, Karlskirche, Prater, Albertina, Ringstrasse, Hundertwasserova kuća, Parlament, DC Tower 1 - najviša zgradu u Beču u naselju Donau City, Mariahilferstrasse - šoping ulica ekvivalent Oxford street u Londonu... neke su od znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Pa uživajte u virtualnoj šetnji ovim veličanstvenim gradom...

















































Slijedi nekoliko fotografija palače Schönbrunn, nekoć ljetne rezidencije Habsburgovaca gdje smo sudjelovali u jednoj od brojnih turističkih atrakcija - Strudelshow-u.



















Ev i nekoliko fotografija podruma u kojem se održava Strudelshow. Prostor s divnim detaljima uređen baš po mojem guštu. Također, podijelit ću i originalni recept štrudle koji smo tamo dobili.











Recept za apfelstrudel:

Tijesto:
250 grama brašna
2 grama soli
1 jaje
100 grama mlake vode
20 grama ulja

Izmiješati sve sastojke u mekano tijesto dok se ne prestane lijepiti za ruke i podlogu. Formirati kuglu i ostaviti da odleži u biljnom ulju 30 minuta. Zatim staviti tijesto na platnenu pobrašnjenu podlogu i izvaljati u pravokutni oblik. 

Smjesa od maslaca i krušnih mrvica:
100 grama krušnih mrvica
50 grama maslaca
Zagrijati maslac, dodat krušne mrvice i pržiti ih do zlatno smeđe boje.

Šećer-cimet:
 pomiješati
140 grama šećera
10 grama cimeta

Punjenje:
150 grama smjese od maslaca i krušnih mrvica, 150 grama šećera-cimeta, 170 grama grožđica, 10 grama limunovog soka, cca 1 kg oguljenih i narezanih jabuka (u ovome se krije tajna ove štrudle jer se jabuka reže na tanje komade koji će se otopiti i postati jako mekani i nešto deblje komade koji će zadržati strukturu i nakon pečenja), malo ruma.
Pomiješati sve sastojke.

Staviti punjenje na tijesto i srolati. Staviti štrudlu u namašćeni lim i peći na 190 stupnjeva dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Čim je štrudla gotova premazati ju otopljenim maslacem.

I na kraju nekoliko fotografija iz prirodoslovnog muzeja. Drugoj polovici najdražeg.















Nadam se da ste uživali,