četvrtak, 28. siječnja 2016.

Recept: quiche od brokule i šampinjona

 

Danas vam donosim jedan divan i brz recept za quiche. Iako je kombinacija nebrojeno i puno sam ih isprobala, ovaj je definitivno među omiljenima.

Tijesto:
200 grama brašna od pira
prstohvat soli
1/2 dcl vode
10 dkg maslaca sobne temperature

Umijesit tijesto i razvaljati na veličinu kalupa. Napustite na stranice kalupa za quiche.
Staviti peći na par minuta na 180 stupnjeva i za to vrijeme pripremiti nadjev:

žlica maslaca
veći luk
25 dkg šampinjona
stručak brokule
2 jaja
1 dcl mlijeka
20 dkg sira gaude
začini po želji

Izdinstati na malo maslaca jedan veći luk, dodati 25 dkg šampinjona ili drugih gljiva po želji, dodati stručak brokule prethodno kratko prokuhane i mješavinu dva jaja, 1 dcl mlijeka i 20 dkg naribane gaude. Peći na istoj temperaturi dok ne porumeni.

Ovaj je Quiche izvrstan i topao i hladan.

Dobar tek!


srijeda, 27. siječnja 2016.

Lažni ''roman shade''

Dragi čitatelji, 

kao što sam i obećala stavljam vam fotografiju nove zavjesice za kuhinjski prozor. Inspirirana roman shades zavjesama, ali bez mehanizma, sašila sam ovu crno bijelu prugastu inačicu.

Sve što je potrebno je izmjeriti širinu i duljinu prozora i ostaviti po centimetar, dva za porub. Ja sam na ovoj na gornjoj strani sašila tunel kroz koji sam provukla karnišu. Nakon toga po želji nabrati zavjesu u onoj formi kakva će biti na prozoru i tako zašiti te ''falde''. Jednom se moram okušati i u varijanti s mehanizmom.

Ovaj materijal je 100% pamuk (Ikea, Sofia), čvrst i podatan pa je s njime lako raditi, a uvelike pomažu i prugice.

 







petak, 22. siječnja 2016.

Crno bijeli detalji u radno-gostinjskoj sobi

Dragi moji,
 
danas prijepodne malo sam se pozabavila stavljanjem novih dekoracija u radno-gostinjsku sobu. Kod mene ništa nije trajno na svom mjestu što znači da dekoracije doslovno kolaju iz prostorije u prostoriju. I svaki, ali baš svaki put pomislim kako baš ovdje idealno pristaju. To je način da bez ikakvog troška stvorite novi ugođaj u prostoriji.
 
Ja sam već nekako u sezoni proljeće/ljeto i odabrala sam crno bijele detalje za ovu prostoriju.
Na jednostavne bijele limene kutije zalijepila sam samoljepljive naljepnice na kojima se tekst ispisuje kredom. Volim te naljepnice jer se mogu koristiti više puta i ne oštećuju podlogu.
 
Jučer sam malo šivala pa sam sašila i ovaj mali jastučić na crno bijele prugice. Od istog sam materijala sašila i novu zavjesu za kuhinju, a to ću vam pokazati u idućem postu.
 
Zadovoljna sam postignutim kontrastom. Do sljedeće promjene :).
 



















 
A sada idem na zasluženu kavicu kod susjede.
 
 Lijep petak svima,
 
 

četvrtak, 21. siječnja 2016.

Malo ljubičaste i roze na sivoj podlozi

 
Dragi čitatelji,
 
kod nas je svanuo prekrasan dan. Svaki dan koristim za šetnje. Nikako ne dozvoljavam da nam se ne smrznu nosevi. A onda se vratimo u toplu kuću. Beba na spavanac, a ja se bacim na pravljenje ručka. Obožavam rutinu koju smo si stvorili.
 
Jučer smo provele divan dan u druženju s mamama i bebama. Baš su nam krasni ti susreti. Toliko da me dobro raspoloženje drži još danima. Iako se svaki dan čujemo, susret uživo je ipak nešto drugo.
 
Jedna od mama me angažirala za fotografiranje njenog vjenčanja i krštenja djevojčice na proljeće. To će biti prvi put da fotografiram neko slavlje. Pomalo se pribojavam toga, ali je bila izričita u inzistiranju da ju baš ja fotografiram jer sam i inače službeni fotograf naše grupe.
 
Jučer smo u hodnik dodali okrugli tepih visoke flore u ljubičastoj boji. Baš mi se sviđa ta promjena. Lijepo se sljubio sa sivkastom bojom zidova i s crnim detaljima u lusteru i lampama.
 





Ugodan dan svima,

petak, 15. siječnja 2016.

Happy weekend! I jedan kao izmišljeni kolač :)

 
Dragi čitatelji,
 
kako kod mene dan počinje vrlo rano već u 8 sati bio je gotov kolač. Krenula sam tražiti recepte pa se tako kolač od rogača pretvorio u kolač od maka, a umjesto grožđica (koje ne volim osim u slatkim kolačima sa sirom) dodala sam domaći pekmez od višanja sa komadima višanja. Preeeefino nešto.
 
A onda sam mjeru za veći kalup htjela prilagoditi manjem kalupu za torte promjera svega 18 cm. Nastao je tako potpuno nov kolač.
 
 
 
Kako me jučer razveselilo ovo cvijeće. Baš je unijelo vedrinu i podiže ovaj kišni dan.
Sigurno dosad niste primijetili da volim cvijeće :).

 
Recept:
 
2 jaja
10 dag šećera
1/2 vrećice praška za pecivo
1 žlica ruma (ili pola vrećice rum šećera)
7,5 dag brašna
7,5 dag maka
1 veća naribana jabuka
100 ml ulja
50 ml mlijeka
5-6 velikih žlica pekmeza s višnjama (može i iz kompota)
 
Pjenasto izmiješati jaja i šećer i polako dodavati ostale sastojke. Peći na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
 
Glazura:
čokolada i maslac otopljeni na pari ili jednostavan posip od šećera u prahu











 
Svima vam želim savršen vikend,